En berättelse från en härlig kursvecka i Dalarna

Som flera av er kanske känner till så hade jag förmånen att få Slöjdföreningens slöjdarstipendium år 2000. Eftersom jag skrev i min ansökan att jag ville utveckla mina tidigare kunskaper att skära mönster i mina slöjdföremål, letade jag efter någon kurs där jag kunde göra detta. Under år 2000 fann jag ingen kurs som passade så glädjen blev desto större när jag fick tag i 2001-års kursprogram på Sätergläntan. Kursen hette "Skureut folklig mönsterskärning i trä", aha tänkte jag där har vi den rätta för mig.

Efter samtal med slöjdföreningen anmälde jag mig till en veckokurs under tiden 9 – 13 juli 2001. Jag anmälde mig redan i maj och längtade efter att bekräftelsen på att jag hade kommit med på kursen samt att tiden för kursen skulle infinna sig. Jodå, jag hade kommit med och tillsammans med 10 andra skulle det skäras mönster, slipas knivar, vi skulle också få lite historisk bakgrund om slöjd, samt få en inblick i hur man kan måla det man skurit ut. Tiden för kursen närmade sig och eftersom jag redan befann mig i Hälsingland blev inte resan så lång till Insjön och Sätergläntan. Av dem som varit där tidigare hade jag fått veta att det nog skulle bli en trevlig vecka så det var med stor förväntan som jag åkte till Dalarna. Jag anlände redan på söndagskvällen och jag blev serverad välsmakande kvällsmat. Efter detta blev vi inkvarterade i olika byggnader, själv hamnade jag i elevhemmet där jag fick egen kupé.

På måndagen sken solen som aldrig förr och humöret var på topp "här ska det slöjdas" tänkte jag och gick till en härlig frukost där jag träffade de andra kursdeltagarna som också skulle tillbringa veckan på kursgården.

Kursledaren Jögge Sundqvist samlade ihop gruppen efter frukosten och vi vandrade upp till Slöjdens hus där vi satte oss på baksidan av huset i solskenet och på ett gemytligt sätt lärde känna varandra. Förutom de som var anmälda och som fanns med på deltagarlistan fanns två killar från Slovakien de var hitbjudna av SHR centralt, det var ett utbyte länderna emellan. Efter detta tittade vi på diabilder samtidigt som Jögge berättade om slöjdens historia och begreppet slöjd, där namnet slöjd enligt honom härstammar från ordet slug i den meningen att klara sig själv genom att tillverka olika föremål till sig själv och för försäljning.

De två killarna från Slovakien, Martin och Tibor, smälte väl i gruppen. Martin arbetade med etnologi och Tibor var mer inriktad på design. Dessa två satte en internationell prägel på kursen och de var otroligt tålmodiga under veckan då Jögge och vi andra samtalade om slöjd på vårt modersmål men ibland övergick samtalet på engelska.

Under veckan var vi också i Borlänge och tittade på gammal slöjd på ett hembygdsmuseum för att få inspiration och idéer att skapa egna mönster. Det var häftigt att få gå och ta på och fotografera skäkteträ och andra dekorerade föremål, något som man inte får göra i vanliga fall. 

hembygd1.jpg (37677 byte)

gamlastug.jpg (32578 byte)

Här är några glada musèebesökare

Vi botaniserar i den äldsta stugan

När vi senare kom tillbaka till Sätergläntan var uppgiften att komponera ett eget mönster av det vi sett och ritat av under besöket i Borlänge. Själv valde jag att göra en dörrskylt med mönster från två olika föremål som jag sett under museébesöket.

Under torsdagskvällen anordnade vi ett samkväm där alla Sätergläntans veckokursdeltagare och personal träffades under mycket gemytliga former. 

greekdance.jpg (36574 byte)

greekdance2.jpg (37166 byte)

party1.jpg (43398 byte)

Här dansas det grekiskt

Se sån stil damerna har

Även herrarna kunde

Fler bilder finns på bildsidan

Några framförde grekiska danser och Martin från Slovakien spelade flöjt, något som var mycket uppskattat. Kursveckan gick alldeles för fort tycker jag och jag längtade tillbaka redan dagen efter kustens slut.

Till slut vill jag säga att ni som inte har besökt Sätergläntan antingen som kursdeltagare eller som dagsbesökare gör det !

Tack Kalmar Läns Hemslöjdsförening för att jag fick möjligheten att utveckla min färdighet i mönsterskärning samt upptäcka vilken pärla kursgården Sätergläntan är och tack till alla kursdeltagare under veckan för trevlig samvaro.